Alla inlägg under september 2014
355 kcal/portion
Måndag
300 g blomkålsbuketter
1 purjolök, ca 150 g, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
½ msk smör
5 dl grönsaksbuljong
½ dl crème fraiche, 34 %, ev. låglaktos
1 msk hackad bladpersilja
salt och peppar
1 msk finskuren gräslök
2 skivor fiberfranska, ev. glutenfria
2 tsk smör eller bregott
2 skivor rökt kalkon eller skinka
2 tomatskivor
30 g chèvre
Bryn grönsakerna i smör, häll på buljongen och koka tills blomkålen mjuknat, 7–8 min. Häll av men spara en del av buljongen. Mixa resten slätt, häll tillbaka buljongen, tillsätt crème fraiche och persilja och koka upp. Salta, peppra och strö över gräslöken. Bred smör på brödet, lägg på skinka, tomat och ost. Kläm ihop och grilla i smörgåsgrill. Dela dubbelmackorna diagonalt och servera till soppan.
Tips: Har du ingen smörgåsgrill går det bra att grilla i 275° ugn.
Då har man beställt kläder så dom kommer la nästa vecka :-) nästa fredag så ska jag och min pojkvän på begravning för hans bror som gick hastigt bort den 23 augusti :-( han blev bara 27 år gammal och det är ingen som vet varför han dog och det kanske vi aldrig kommer att få reda på häller :'-( men vi får se om 3 eller 2 veckor, tyvärr så har jag inte nämt något här på bloggen om hans död, för jag tycker att man ska ha respekt för dom döda och + familj och vänner, men nu skrev jag att jag ska på begravning tack vare så att ni vet om jag kommer va inne på fredagen eller inte, men som jag vet nu så kanske jag kommer va inne men jag är inte 100 % på det :-(
370 kcal/portion
P41%
F24%
K35%
Lördag
200 g små tvättade potatisar
200 g delade morötter
½ msk olivolja
salt och peppar
salvia, rosmarin, timjan efter smak
1 bit flankstek, ca 300 g
1 tsk rapsolja
salt och peppar
½ msk balsamvinäger
1 tsk kalv- eller viltfond
150 g bryt- eller vaxbönor
Servera med: blandad sallad
Sätt ugnen på 225°. Vänd runt rötterna med olja och kryddor. Baka i ugnen ca 20 minuter. Pensla köttet med olja, salt, peppra och grilla ca 3 minuter på var sida. Skvätt vinäger och fond över rötterna, rör runt och baka ca 5 minuter till. Värm bönorna. Skär köttet i tunna skivor tvärsöver fibrerna. Lägg upp tillsammans med potatisen på varma tallrikar. Späd med en gnutta vatten i potatispannan och häll skyn över köttet.
Psst: Flankstek är en styckningsdetalj som är både mör och smakrik. Fråga i butiken om de inte har den.