Alla inlägg under juni 2014
Den här tiden på året kan man hitta nyskördad svensk sparris. En riktig delikatess!
2 portioner
400 kcal/portion
P22%
F52%
K26%
Torsdag
1 röd paprika
2 msk olivolja
½ msk balsamvinäger
eventuellt vatten
salt och peppar
250 g sparris, grön och/eller vit
½ msk smör eller mjölkfritt alternativ
Servera med: 150 g kalkonpastrami och 2 skivor surdegsbröd à 40 g, ev. glutenfria
Sätt ugnen på 250° grillvärme. Dela paprikan i halvor och ta bort fäste och alla kärnor. Grilla högt i ugnen tills skalet fått blåsor och svartnat. Låt svalna i en plastpåse och dra sedan bort skalet. Mixa till en sås tillsammans med olja och vinäger. Späd med vatten om den känns för tjock och smaka av med salt och peppar. Skala den vita sparrisen och bryt av det nedersta träiga. Koka mjuk i lättsaltat vatten, ca 5 minuter för grön och 10 minuter för vit sparris. Häll av och vänd runt med smör.
Psst: Använd färdiggrillad paprika på burk om du vill spara tid.
Har du inte upptäckt citrongräset än är det dags. Det ger en härligt frisk och lite exotisk smak!
2 portioner
440 kcal/portion
P 27%
F 32%
K 41%
Onsdag
½ hackad gul lök
1 skivad vitlöksklyfta
5 cm hackat citrongräs (nedre, tjocka delen)
1 msk rapsolja
200 g quornbitar
300 g frysta wokgrönsaker
1 tsk sambal badjak
3 dl kallt, kokt fullkornsris
2 ägg
1 msk japansk soja
1 msk hackade korianderblad
Servera med: limeklyftor och korianderblad
Fräs lök, vitlök och citrongräs i olja. Tillsätt qournbitar, wokgrönsaker och sambal. Fräs/woka tills allt är tinat. Tillsätt riset och woka tills allt är riktigt varmt. Vispa upp äggen och rör ner så att de börjar stelna. Smaksätt med soja och koriander.
Psst: Sambal badjak kan ersättas med sambal oelek, som inte smakar lika rökigt.