Alla inlägg under juni 2014
450 kcal/portion
P 29%
F 46%
K 25&
Lördag
1 kg färsk lax av mittbiten
3 msk socker
3 msk salt
½ tsk krossad vitpeppar
1 dl grovt hackad dill
½ dl finskuren gräslök
Sås:
2 dl fraiche, max 8 %
1½ msk dijonsenap
1 msk svensk senap
1 msk vit balsamvinäger
2 msk lättmajonnäs
½ dl hackad dill
salt och peppar
Servera med: 750 g kokt potatis och en grönsallad.
Fjälla laxen och dela den i två delar. Blanda socker, salt och peppar och strö ut ¼ av blandningen + ¼ av dill och gräslök i en form där laxen får plats. Lägg den ena laxbiten i formen med skinnet ner, strö på ¼ saltblandning + dill och gräslök på köttsidan av vardera laxbit och lägg dem omlott med köttsidorna mot varandra. Strö över resterande saltblandning och kryddgrönt och täck formen med plastfolie. Ställ in i kylen i 1–2 dygn. Vänd gärna laxen ett par gånger under gravningen. Blanda alla ingredienser till såsen. Detta går bra att göra i god tid – såsen håller sig flera dagar i kylskåp. Ta upp laxen och skrapa bort det mesta av det kryddgröna. Skär laxen i midre bitar och grilla ca 1–2 minuter på varje sida. Laxen ska bara ha lite grillyta och inte genomstekas, då blir den som saftigast.
Idag spelar jag bara svensk musik på min lilla radio som jag har här på bloggen på vänster sida :-) bara för att det är sveriges nationaldag, så då får man fira det lite här inne. som sagt ni hittar den på vänster sida här på menyn.
Idag så är det sveriges nationaldag :-) så ikväll så ska vi hem till en polare till oss på fest kanske, det beror på om jag mår bra tills ikväll för just nu så mår jag så där, känner mig trött i kroppen och känns som att jag har lite feber :-( men annars idag så blir det ganska lugnt här hemma, jag jobba igår kväll från 15.00 till 22.00 men så här ser min dag ut idag ni får ha en trevlig nationaldagkram på er.
Ha en fin dag alla, och hoppas ni firar och myser med folk ni tycker om!
400 kcal/portion
P 27%
F 55%
K 18%
Fredag
750 g lammracks
1 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
½ msk rapsolja
salt, peppar och rosmarin
1 kg späda rödbetor
½ msk rapsolja
salt, peppar och timjan
1 knippa skivad salladslök
100 g chèvre eller fetaost
Dressing:
1 msk balsamvinäger
½ msk fransk senap
2 msk olivolja
Snitta hinnan på köttet i ett rutmönster. Blanda citronsaft och -skal med olja och pensla köttet runtom. Salta, peppra och lägg på rosmarinkvistar. Grilla först den rutade sidan 3-4 minuter, vänd och grilla köttsidan lika länge. Pensla då och då med mer av citronoljan. Skala och koka rödbetorna halvmjuka i saltat vatten ca 15 minuter, låt rinna av. Rulla dem i olja på ett dubbelt folieark. Salta, peppra och lägg på några timjankvistar. Grilla över glöd ca 10 minuter, vänd runt då och då. Strö över salladslök och ost. Vispa ihop dressingen och ringla över.
Psst: Ibland kan man hitta förkokta rödbetor i butiken