Alla inlägg under december 2014
2 portioner
460 kcal/portion
Fredag
100 g vit fiberpasta, t ex penne, ev. glutenfri
½ skivad röd chilifrukt
1 finhackad schalottenlök
1 hackad vitlöksklyfta
½ msk olivolja
½ krm saffran
zest (finstrimlade gula skalet) av ½ apelsin
saften från 1 apelsin
½ dl passerade tomater
100 g halverade sockerärter
½ dl crème fraiche saffran/tomat
150 g färsk lax i kuber
10 strimlade basilikablad
Garnera med: basilika
Koka pastan. Fräs chili, lök och vitlök lätt i oljan. Rör ner saffran och vänd runt. Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, passerade tomater och sockerärter och låt koka ett par minuter. Blanda ner crème fraiche, lax och basilika, koka upp och vänd sist ner pastan.
Det är alltid mysigt med jul mys på jobbet, tydligen så hade någon på jobbet bakat pepparkakor med grön glasyr på, så jag va bara tvungen att ta ett glas med julmust och smaka på en av pepparkakorna ;-)
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.