Alla inlägg under april 2014
165 kcal/portion
P 32%
F 38%
K 10%
Söndag
1 stor hackad gul lök
1 tärnad röd och/eller gul paprika
150 g skivade skogschampinjoner
½ strimlad röd chilifrukt
½ kuvert saffran, 1/4 g
1 msk olivolja
150 g babyspenat
2 ägg
250 g keso, 4 %
salt och peppar
Servera med: 300 g kalkonpastrami
Sätt ugnen på 200°. Fräs lök, paprika, svamp, chili och saffran i olja tills det mjuknat och svampen vätskat ur. Ta av från värmen, vänd ner spenaten som får smälta och häll över i en ugnsfast form. Vispa ihop ägg och keso med salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna något innan servering.
Röding är fina fisken som även kan bytas mot forell.
2 portioner
395 kcal/portion
P-%
F-%
K-%
Lördag
1 hel röding, 600–700 g eller 300 g filé
salt och peppar
½ skivad tvättad citron
½ skivad tvättad lime
3 msk hackade örter, t ex oregano och timjan
½ msk smör
Romsås:
1 msk lättmajonnäs
2 msk fraiche 8 %, ev. låglaktos
1 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
50 g röd algrom
Servera med: 200 g kokt mandelpotatis och en sallad
Sätt ugnen på 125°. Skölj och torka av den hela fisken, ta ev. bort huvudet. Skär några skåror tvärsöver fisken, salta, peppra och fyll med citron- och limeskivor och örter. Bryn på båda sidor i smör och lägg sedan i ugnssäker form. Låt den steka färdig mitt i ugnen, 25–30 min, för filéer ca 20 min. Innertempen vid den tjockaste delen ska vara 52°. Blanda alla ingredienser till såsen. Om du använder fiskfilé lägger du ihop dem ”skavfötters” 2 och 2 och fyller som ovan.
* Dessert *
165 kcal/portion
P 9%
F 44%
K 47%
50 g riven mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
1 dl dinkelsikt
1 dl havregryn
(8 små aluminiumformar)
2 tärnade små syrliga äpplen
kanel
1 msk flagad mandel
Servera med: 1 msk vaniljkesella/paj
Sätt ugnen på 200°. Rör in smöret i mandelmassan, lite i taget. Blanda in mjöl och havregryn till en smulig deg. Strö ut ca hälften i 8 portionsformar, det funkar utmärkt med engångs av aluminium om du inte har andra. Fyll på med äppeltärningar, strö över kanel och fördela resten av smuldegen ovanpå. Toppa med flagad mandel och grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Psst: Gör i en stor pajform, grädda i så fall 15-20 minuter.