Direktlänk till inlägg 31 oktober 2014
300 kcal/portion
Fredag
1 hjortstek, ca 900 g
salt, peppar och timjankvistar
½ + ½ msk smör
1 butternutpumpa, ca 500 g
500 g skalad potatis
½ msk rapsolja
1 msk ströbröd av majs
Sås:
stekskyn
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1 msk rödvin
2 msk mörk maizenaredning
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk svartvinbärsgelé
Servera med: 500 g haricots verts/vaxbönor
Sätt ugnen på 125°. Krydda och bryn köttet runtom i ½ msk smör. Sätt in i ugnen och efterstek till en innertemperatur av 60°, ca 1 timme. Ta ut och svep in i folie tills tillbehören är färdiga. Vispa ur pannan med 1 dl vatten och spara till såsen. Höj ugnsvärmen till 225°. Skala pumpan, kärna ur och ta ut kulor med hjälp av ett kuljärn. Har du inget kuljärn skär du pumpaköttet i tärningar i stället. Ta ut kulor ur potatisarna på samma sätt. (Resterna kan du koka och pressa eller göra mos på till en vardagsmiddag.) Smält ½ msk smör i en långpanna. Lägg ner pumpa- och potatiskulor, salta, peppra och ringla över olja. Stek mitt i ugnen ca 15 minuter, skaka pannan då och då. Strö över ströbrödet, skaka runt och baka 10 minuter till.
Sås: Sila över stekskyn från köttet i en kastrull. Tillsätt vatten, fond, soja och rödvin. Koka upp och red av med maizena. Tillsätt grädden och låt sjuda ett par minuter. Smaka av med gelé, salt, peppar och kanske lite mer fond.