Direktlänk till inlägg 16 september 2014
370 kcal/portion
P 17%
F 24%
K 59%
Tisdag
1,5–2 kg vongole
1 hackad röd lök
2 skivade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
4 skållade, skalade tomater
2 msk fiskfond (eller 1 fiskbuljongtärning)
3 dl torrt vitt vin
450 g spagetti ev. glutenfri
3 msk grovhackad bladpersilja
nymald svartpeppar
Skölj musslorna i rinnande kallt vatten. Rensa bort dem som är öppna och som inte stänger sig när du knackar på dem. Fräs lök och vitlök ett par minuter i olja i en stor gryta. Kärna ur och hacka de skållade tomaterna och låt dem fräsa med en minut. Tillsätt fond och vin och låt koka ett par minuter. Lägg ner musslorna och låt dem koka under lock ca 2 minuter. Skaka grytan ett par gånger under tiden. Koka spagettin och häll av vattnet, blanda ner pastan i musselgrytan. Häll upp i djupa tallrikar, strö över persilja och mal över peppar.
Psst: Vongole kan bytas mot blåmusslor eller hjärtmusslor. Dubbla i så fall koktiden.